2015. január 24., szombat

Összefoglalás: A Red magazin interjúja Sam Taylor-Johnsonnal

A teljes interjút (ITT elolvasható) nem fordítottam le, csak kiszemelvényeztem belőle az érdekesebb részeket, mondatokat.
Arról a nyomásról, ami a film elkészítésével jár: "A szó szoros értelemben lassan eszemet fogom veszteni. Már vagy ezerszer láttam a filmet és olyan vagyok már mint egy zselé. De a benne lévő apróságok, árnyalatok - a legkisebb mozdulat, nézés, pislogás - az egészet mássá tudja tenni és rossz területre vinni. Ez olyan, mint a kés hegyén táncolni."
A helyes interpretáció fontosságáról: "Úgy éreztem felelősséggel tartozom a főszereplőnő felhatalmazását illetően. Anastasiának a szexuális felfedezés útját kell végig járnia, de a végén, az egésznek mégiscsak a felhatalmazásról, feljogosításról kell szólnia. Ez az egész az Ő választása. Minden döntést, egyértelműen Ő hozz meg. Nem esik áldozatul. Ez az az üzenet, amivel szeretném ha a moziból majd távoznának az emberek. Azzal az érzéssel, hogy a gazdagság, a siker és a karizma nem számít, ha az egész olyan megállapodáson alapul, amit te nem fogadsz el. A Fifty Shades-ben látszólag Christianné minden hatalom és kontroll - de valójában Anastasiáé."
Az elképzelései/ötletei megvédéséről: "Meg akarom védeni a víziómat, a látomásomat és ez a legnehezebb dolog. Annyi hang hallatja magát. Egy ötletet 12 emberrel kell elfogadtatnod. És amikor megcsinálod, azt ugyanennyihez is kell hozzáigazítanod. De meg kell próbálnod őket sakkban tartani. Hogy a hangod tiszta és erős maradjon, hogy a megtartsd a művészeted formáját. Mert azt gondolod, 'Azért szerződtettél le, mert egy vízióval rendelkező kreatív művész vagyok. Ne próbáld meg ezt kiverni belőlem."
A könyvhűség fontosságáról: "Gyakorlatilag 'megettem' a könyvet. Újra és újra elolvastam, többször mint bármelyik másikat is valaha. A forgatáson végig ott volt velem és most is a vágószobában."
A filmhez végzett kutatásairól: "Jamie-vel különböző dominánsokkal és dominátrixokkal ültünk le és beszélgettünk, hogy teljes mértékben megbizonyosodjunk arról, hogy megértjük ezen a világot és hogy még véletlenül se ábrázoljuk azt helytelenül." [Amikor szóba kerül Mr. Dornan, az interjúztató rákérdez, hogy a pletykák igazak? Nem látunk majd egészen mindent a főszereplőjéből. "Nos, ami azt illeti, teljes meztelenség nem lesz, de..."]
Dakota Johnsonról és Jamie Dornanról: "Dakota fantasztikus. A törékenység, sebezhetőség, naivitás ritka összefonódása van meg benne, ugyanakkor nagyon erős. Jamie vicces és nem úgy tűnik, mintha érezne bármiféle nyomást is. Vagy egyszerűen nem mutatja. Minden lepereg róla és folyamatosan boldog. Baromi édes és kedves pasi."
Jamie Dornan Samről: "Samnek megvan az a csodálatos képessége, hogy nyugalmat keltsen az őrület ellenére. Ez egy nagyon hasznos tulajdonság egy rendező számára, és úgy általában egy ember számára. Nagyon éles eszű és rendkívül vicces, ami szintén nagyon segítségnek bizonyul a filmkészítés képtelenségének megbirkózásakor. Sam jelenleg egyike a számomra legkedvesebb embereknek a bolygón."
Arról, hogy nem biztos visszatér a folytatásokra: "Nem akarok semmit sem csinálni következőként. Úgy érzem ki vagyok facsarva, ismét némi építőkövekre van szükségem. Nem hiszem, hogy most össze tudnék rakni egy filmet. A kreatív agyam egy pillanat alatt lezárul. Otthon kell lennem, feltenni a lábam, nyugodtnak érezni magam, jól enni és a gyerekekkel együtt lenni. Ez az a 'táplálék' amire bárminél is jobban szükségem van."

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése