2014. március 16., vasárnap

A London Evening Standard interjúja Jamie Dornannal

Az epikus történelmi drámasorozat a New Worlds egy generációnyi új tehetséges színésszel még ezen hónap végén debütál a britek tévéképernyőin. Lucy Hunter Johnston találkozhatott a széria sztárjaival, beleértve azt a bizonyos Jamie Dornant is, aki a Fifty Shades filmadaptációjában formálja meg Christian Grey-t - sikítás!
"Szeretnéd, hogy most csináljam?" kérdezi Jamie Dornan mély észak-ír hanglejtésével. Összeszedi magát egy korty teával, majd átható tekintetét teljes erővel felém irányítja. Paff! Itt is van: a védjegy, a 'Dornan ránc/barázda,' az az ábrázat/fizimiska, mely több ezer alsónadrágot adott el a Calvin Klein-nek, megrémítette a BBC Two A hajsza (The Fall) című drámájának 3,5 millió nézőjét és mint a milliomos BDSM-fanatikus Christian Grey a Fifty Shades of Grey filmváltozatában, kezében egy elfenekelővel haragosan csap majd le Anastasia Steele hátsójára.

Dornan hajthatatlan azt illetően, hogy mindig is színészkedni akart és a modell karrierje - mint 'Arany Torzó,' a Diortól kezdve egészen a Hugo Boss-ig, világmárkáknak dolgozott - pusztán csak egy jövedelmező, kifizetődő figyelemelterelés volt. Ám a sztereotip divatbáb-képzettől messze áll. Egy 31 éves alkoholt kedvelő, rögbiző, Manchester United-szurkoló, aki The Kinks-et hallgat, Oscar Wilde-ot olvas és társalgását káromkodások tarkítják. "Soha nem éreztem igazán elégedettnek magam attól, hogy csak állok míg valaki fotózz," mondta. "Ez soha nem hozott izgalomba." De akkor miért csinálta? "Igazán bolondnak kell lenni ahhoz, hogy elutasítsd azokat dolgokat, amiket nekem ajánlottak fel. A húszas éveidben jársz és az emberek nevetségesen nagy összegeket adnak csak azért, hogy dőlj neki egy falnak. Bassza meg, muszáj megcsinálnod!" Tény, még mindig csinálja. Ebben a szezonban kisebb vagyont kapott azért, hogy az elegáns olasz öltönymárka a Zegna és a magas minőséget képviselő Hogan arca legyen.

Az első színészi szerepében Kirsten Dunst szeretőjét formálta meg Sofia Coppola 2006-os Marie Antoinette-jében, ám ezt kudarcok sorozata követte. "Kibaszottul rengeteg és ezek közül néhány teljes mértékben megalázó élmény volt," mondta. "Az emberek túl sok jelentőséget tulajdonítanak annak, ha valaki modell, és ezzel mindig is meg kell majd küzdened. Olyan nem képzett színész vagy, aki valaha modellkedett - az ilyen emberekért a rendezők pedig nem igazán kapkodnak."

Ám tavaly rámosolygott a szerencse. Eredetileg az egyik rendőr szerepére felvételizett A Hajszába, de végül a főszerepre hívták vissza, azaz a zavaróan vonzó sorozatgyilkoséra, Paul Spectoréra. Egy "nagyon brutális" 6 órás meghallgatás után kapta meg a munkát Gillian Anderson mellett, aki a Spector után nyomozó Stella Gibson főfelügyelőt formálja meg. "Le voltam döbbenve és össze voltam zavarodva, de mindenek felett iszonyúan féltem," emlékezett vissza. "Éheztem arra, hogy bebizonyítsam a képességeim belül van ez a szerep. De kibaszottul boldog is voltam." Miután éveikig "szar" szerepekre járt meghallgatásokra és még meg sem kapta őket, ez volt a legnagyobb áttörés ami csak érhette. "Rizikót vállaltak velem. Nem az a személy voltam, akire az emberek rögtön gondoltak volna ezen szerep kapcsán. De már a kezdetektől a sorozat írója, Allan Cubbitt hitt benne, hogy Én vagyok az a bizonyos személy, és ezért iszonyatosan hálás vagyok neki. De valahol úgy is éreztem kibaszottul kiérdemeltem ezt a lehetőséget. A belemet is kidolgoztam ezért a szerepért." A sorozat pedig BBC Two legnagyobb közönségarányával futó drámájává vált az utóbbi tíz évet tekintve, ami nem kis részben Dornan émelyítően vonzó ábrázolásmódjának is volt köszönhető. A sorozat második évadának forgatása pedig már megkezdődött Dornan szülőföldjén, azaz Észak-Írországban.

Ha Spector része volt annak a tervnek, amellyel kinyírjuk a szépfiú alteregót, akkor zseniális. De azon töprengek, hogy vajon nem az volt a cél, hogy inkább mint szadista gyilkosként ismerjék fel, mint arról miként néz ki alsógatyában? "Volt egy esetem a Notting Hill Gate-nél, amikor valaki rám mutatott és azt kiáltotta, 'Ott van az a sorozatgyilkos!' Ez kisebb felbolydulást keltett, de imádtam. Szeretem azt a beteg embert eljátszani... bármit is jelentsen ez."

Ami pedig a beteg embereket illeti. Dornan most tért vissza Vancouverből, ahol Sam Taylor-Johnson irányítása alatt vette fel a Fifty Shades of Grey-t, E.L.James erotikus regénysorozatának első részét, amely az eladásokat tekintve túlszárnyalta a Harry Potter-szériát és ami felforrósított a háziasszonyok mindennapjait valamint állítólagos bébi-bummot is okozott.  Dakota Johnson, a Miami Vice-színész Don Johnson és Melanie Griffith lánya, fogja megformálni Anastasia Steele-t, a félénk, szűz diákot, akinek szexuális ébredésére Grey 'Fájdalom Vörös Szobájában' kerül sor. "Soha nem gondoltam úgy, hogy Christiannak valamiféle szörnyetegnek kellene lennie," mondta korábban az Entertainment Weekly-nek a szereppel kapcsolatban. "Nem félek tőle. A próbafelvétel során betekintést nyerhettem a közös munkába Sam-mel [Taylor-Johnson, a rendező], illetve akkorára már találkoztam Dakotával is. Úgyhogy volt már némi rálátásom arra, hogy milyen érzés is lenne ha elnyerném a szerepet. Semelyik része sem ijesztett meg." De nem Dornan volt Taylor-Johnson első választása. Ugyan küldött meghallgatási videót, de alul maradt a Queer as Folk és a Kemény Motorosok (Sons of Anarchy) sztárjával, Charlie Hunnammel szemben. "Tudod, ha egy ajtó bezáródik, egy másik kinyílik." mondta. "Mikor kiszállt, nem jutott eszembe rögtön, hogy 'Ó, hát megint itt vagyunk, talán törölnöm kellene azt a nyaralást,' de úgy éreztem hogy talán újragondolják a jelentkezésemet."

Christian Grey a második súlyosan sérült karakter, akit megformált az évek során, szóval azt gyanítom, hogy a New Worlds Abe Gough-ja, az erdőt járó számkivetett forradalmár, de az elvek embere, örömmel fogadott pihenőnek számított.

Dornan számára nem idegen a tragédia. Belfast közelében nőtt fel, két nővérével és szülész édesapjával. Amikor 16 éves volt hasnyálmirigy-rákban veszítette el édesanyját, az azt követő évben pedig négy iskolai barátja halt meg autóbalesetben. "Ezeken keresztülesni természetesen hatással volt a pszichém sötét oldalára," mondja lassan artikulálva. "16 éves voltam... nézd, nem azt mondom, hogy a veszteség érzésének megélése miatt tudok megbirkózni a sötétebb dolgokkal, nem állítom ezt egy pillanatig sem, de azt hiszem ez felnyit benned egy olyan részt, amely nem lenne elérhető, ha ezek a dolgok nem történnek meg."

Jelenleg Notting Hill-ben él a szintén 31 éves feleségével, Amelia Warnerrel, egy "csodálatos zenésszel", aki sokat vitatottan dolgozta fel a The Smiths egyik dalát egy John Lewis reklámhoz három karácsonnyal ezelőtt, valamint három hónapos kislányukkal. A pár barátokon keresztül találkozott egy LA-i helyszínen (valaha színésznő volt, 2001-ben 'hozzáment' Colin Farrell-hez Tahitin egy tengerparti esküvő keretében, ámbár a szertartás nem volt jogilag legális és nem sokkal ezután az útjaik is külön váltak.)

Dornan romantikus alkat? "Nem tudom mi ennek a mintája vagy épp a paraméterei," válaszolta, "de azt hiszem eléggé rendesen odateszem magam az ilyesfajta dolgokban." Vajon megvan benne a rom-com vonal és benne lenne egyben? "Persze, 100%-ig, ha az alapanyag jó, mert tegyük hozzá ebben a műfajban ez sokra nem igaz."

Legyen akár ordítóan nagy siker vagy épp kolosszális csalódás, a Fifty Shades of Grey jövő évi bemutatója kétségtelenül meg fogja változtatni az életét. De a sztárságra már túlesett a legjobb felkészülésen: számtalan óriásplakáton szerepelt, olykor félmeztelenül és a vörösszőnyegeket is megjárta Keira Knightley-val az oldalán, amikor egy évtizeddel ezelőtt jártak. "Furcsa volt egy ilyen helyzetben találni magad, üldözve és követve lenni. Iszonyúan borzalmas. A rohadt életbe, [a paparazzik] kretének. Nem is érezhetnék kevesebb tisztelet ezen srácok iránt. Számtalan módja van annak, hogy biztosítsd a megélhetésed, nem kell ahhoz a bokrokban bujdokolnod kamerával a kezedben 18 éves lányok házaival szemben. Ez nem a megélhetésről szól, hanem arról a választásról, hogy perverz faszfejjé válsz." 

Hálás, amiért az ő nagy pillanata csak a 30-as éveiben érkezett el. "Amikor idősebb vagy ezt a fajta nagyfokú figyelmet az ember könnyebben kezeli. De nem hiszem, hogy valaha is olyan híres leszek mint Keira." Az is segít, hogy az otthoni barátai két lábbal a földön tartják a WhatsApp-on keresztül, amellyel kínos tinédzserkori fotókat küldözgetnek körbe róla. "Az egyik barátom azt mondta nekem, 'Hallottam a Fifty Shades-ről. Gratulálok a szerephez. Undorító lesz. Nem fogom megnézni.'" Ám úgy hiszem a világ többi része éppen, hogy megfogja. Forrás

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése