2013. november 17., vasárnap

Entertainment Weekly: A Fifty Shades of Grey sztárjai

Az erotikus-romantikus bestseller, a Fifty Shades of Grey filmadaptációjának forgatása hamarosan elkezdődik és rajongók milliónak megvan a véleménye azt illetően, hogy minek is kellene történnie amikor a rendező elkiáltja, hogy „Csapó!”  Az Entertainment Weekly szállítja elsőként a szereplőkről készült fotókat és interjúkat a film készítőivel. 
Az izgatott Jamie Dornan a pizsamájában volt. Londoni idő szerint hajnali fél 2-őt mutatott az óra és a 31 éves színész a Raktár-háborúk (Storage Wars) ismétlését nézte és azért imádkozott, hogy megcsörrenjen a telefonja. "Úgy tettem mintha [a várakozástól] nem ültem volna tűkön, de a telefon a kezemben volt, félig a fülemnél," mondta Dornan öblös ír kiejtéssel. Épp hazarepült Los Angeles-ből, ahol a világ legszexibb irányításmániásának, Christian Grey szerepére hallgatták meg a Fifty Shades of Grey filmadaptációjához. Ez a szerep elnyerése szinte rögtön a sztárságba repítené őt állapotos, az emeleten alvó, feleségével a szintén színész Amelia Warnerrel, de Dornan inkább megpróbált a műsorra koncentrálni. Percekkel később, a film rendezője, Sam Taylor-Johnson (John Lennon - A fiatal évek) felhívta és közölte a korábbi Calvin Klein modellel, hogy milliónyi nő fantáziájának tárgyává vált. "Volt némi félelem a részemről," mondta már Dornan, ahogy szívós és izmos testével összekuporodik egy Los Angeles-i fotóstúdió kanapéján. "De mindenen túl, igazán kibaszottul izgatott voltam."

Mindenesetre nem csak ő volt az egyetlen. A könyvkiadói világot nukleáris szexbombaként rázta fel a Fifty Shades trilógia, amely egy Anastasia Steele nevű szűz főiskolás lány (Dakota Johnson) történet meséli el, akit egy gyönyörű szadomazohizmusért rajongó milliomos üzletember (Dornan) csábít el . 2011 májusának elején jelent meg a széria e-book formátumban, majd egy évvel később a Random House nyomtatott formában is kiadta. Azóta a trilógia több mint 90 millió példányban kelt el világszerte, ezzel lángra gyújtva túlhajszolt nők generációjának libidóját és bebocsátva az ismeretlen egykori brit televízióst, E. L. James-t az olyan túl kifinomult szerzők világába, mint J.K. Rowling, Stephenie Meyer vagy Suzanne Collins. „Már attól a pillanattól fogva rettegek, hogy megjelent a könyv.” mondja James, aki a szériát Twilight fanfictionként kezdte el írni. „Nem számítasz az ilyesfajta sikerre. Még most a földhöz vág.”

A „mamipornó” 52 nyelvre került lefordításra; elérte, hogy az amerikai nőknek a Newsweek címlapon ajánlja a paskolást; saját bor-, szexjáték- és fehérnemű kollekciót eredményezett valamint ne feledjük az állítólagos nemzetközi baby boom-ot se. Mindez az őrület általában a YA irodalmi adaptációkra jellemző, de a Fifty Shades a saját hollywoodi őrületét teremtette meg.

2012 márciusában az Universal Pictures és a független filmes leányvállalata, a Focus Features 5 millió dollárt fizetett a széria megfilmesítési jogaiért. James elmondása szerint az Universal elnöke, Donna Langley volt a fők ok amiért ezen stúdió mellett döntött. „Imádta a könyveket, megérti a történetet,” mondja a szerző és „briliáns teát tud készíteni.” Jamesnek a megállapodás értelmében jóváhagyási joga van a forgatókönyvet, a szereplőket illetve a rendező személyét illetően. Langley pedig biztos abban, hogy együtt képesek lesznek az egészet egy R-besorolású filmfranchise-zá alakítani, amely a 21. századi nőknek szól. „A nők ma arra kényszerülnek, hogy nap mint nap rengeteg döntést meghozzanak,” mondja Langley. „Annak a képzete, hogy nem tudjuk/nem mi döntjük el mikor, hogyan és hol [szexelünk] egyszerűen annyira pompás érzés.”

Tavaly ősszel Langley és a film producerei megbízták a brit forgatókönyvírót Kelly Marcelt (Saving Mr. Banks), hogy írja meg a szkript első változatát. A 46 éves szintén brit rendező, fotográfus és képzőművész, Sam Taylor-Johnson - akit a nagyközönség leginkább csak a 23 éves Aaron Taylor-Johnsonnal kötött házasság miatt ismerhet - idén júniusban nyerte el a direktori széket, a 2008-as ’Love You More’ című rövidfilmjének köszönhetően. Az a film erotikus, de nem kizsákmányoló módon mutatja be két tinédzser szüzességének elvesztését, ami Taylor-Johnson számára jól jöhet amikor egy nagyjából 40 millió dolláros költségvetéssel bíró filmhez lát neki. „A Fifty Shades egy olyan utazásra invitál, amit még ezelőtt nem láttam cinematikailag [megvalósulni],” mondja Taylor-Johnson. „Új módokon jelent kihívást, de nem olyanokon, amik kényelmetlen érzést keltenének bennem.” Azzal, hogy a kreatív csapat összeállt és a casting elkezdődött, a dolgok még bonyolultabbá váltak.

Egy három hónapos keresés indult a főszereplők megtalálására, amelyet végtelen médiapletykák tarkítottak azon színészekről, akik állítólag nemet mondtak a felkérésre (Ryan Gosling és Garrett Hedlund is köztük volt) valamint az a fanatikus online kampány, ami A nagy svindli (White Collar) sztárjáért, Matt Bomerért folyt. Majd Szeptember 2-án James Twitteren jelentette be, hogy Christiant és Anastasiát a Kemény Motorosok (Sons of Anarchy) sztárja, Charlie Hunnam és a relatíve újonc Dakota Johnson (Social Network - A közösségi háló) fogja a filmvásznon megformálni. Hunnam beválogatására a rajongói reakció túlnyomórészt negatív volt. Petíciókat indítottak. Bojkottal fenyegettek részben azért, mert a színész nem rendelkezett a szükséges bronzos hajjal és szürke szemekkel. „Pár napig nem léptem fel Twittere,” mondja James. „Nem lepődtem meg. Az emberek utálják a változást. Intenzív volt, de az emberek véleménye (lassacskán) változott.”
De amikorra ez megtörtént, Hunnam kiszállt. Három héttel a forgatás kezdete előtt a színész otthagyta a filmet, a televíziós menetrendje okozta konfliktusra hivatkozva. A nagy problémát az okozta, a bennfentesek elmondása szerint, hogy Hunnam jelentős változtatásokat akart eszközölni a karakterben. A stúdió kategórikusan ezt nem cáfolta meg. Abban időben ugyanis új forgatókönyvírót kértek fel – Patrick Marbert (Közelebb), akit Mark Bomback (A farkas) felkérése követett – hogy csiszoljon a végső változaton. De Langley elmondása szerint Hunnam fő aggodalma a szerep nagysága körül összpontosult. „Amikor kemény, hideg pillantást vetett a tényekre – a televíziós menetrendjére és arra, hogy ez az ikonikus szerep milyen hatással lenne az életére egyszerűen rájött, hogy egy kicsit kicsúsztak a dolgok a kezéből,” mondja Langley. „Ezen beismerésével nagy hálával tartozunk Charlie-nak, hisz így elegendő időt hagyott a változtatásokra.”
A változtatások pedig azt jelentették, hogy a forgatás kezdetét egy hónappal eltolták, így Taylor-Johnsonnak és a csapatának lehetősége nyílt új férfi főszereplőt keríteni. Ez pedig a film bemutatásának eltolását is magával vonzotta: a Fifty Shades jövő nyár helyett a Valentin-napra eső 2015-ös hétvégén kerül mozikba. Ami a forgatókönyvet illeti: Ana belső istennős monológjai kivágásra kerültek, de ne aggódjatok: a lovaglópálcának, Christian nyakkendőjének és a barkácsboltos/vaskereskedéses jeleneteknek zöld utak adtak.

Minden dráma és halasztás úgy tűnik varázslatos második életet lehelt a filmbe. A rajongókat fellelkesítette Dornan beválogatása. A parázsló tekintete, a szikár testalkata és a sokat dicsért hasizmai nem maradtak észrevétlenek, sem a színész képességei, amit már sorozatgyilkosként demonstrált a BBC The Fall című sorozatában. „Iszonyatosan nagy rajongója vagyok,” tweetelte a Csajok (Girls) kreátora, Lena Dunham. „A The Fall nézése közben nem vonzódhattam hozzá, hisz kéjgyilkost alakított. A(z) 50 Shades a nagy lehetőségem.”
Dornan a meghallgatási folyamat első körére már küldött egy videót, de soha nem hívták vissza próbafelvételre. Most pedig már a szomszédsága körül köröznek a paparazzik és elkezdhet megbirkózni a hírnév ezen fajta új szintjével, ami már hatással is van az életére: az első gyermeke Anglia helyett Vancouver-ben fog megszületni, ott ahol a Fifty Shades forog majd. De kitart amellett, hogy a dologok nem kezelhetetlenek. „Belülről ez nem tűnik megterhelőnek,” mondja. „Biztos vagyok benne, hogy kívülről őrületesnek tűnik ez az egész, de… szerencsés vagyok, hogy belülről élem meg.”

Eközben, a fentebb említett káosz ellenére, Dakota Johnson hűséges maradt a projekthez. A 24 éves színésznő keményen kampányolt Anastasia szerepéért és számtalan meghallgatáson vett rész a potenciális főszereplőjelöltekkel. A rövidke szakmai önéletrajza ellenére – szellemileg kimerült egyedülálló anyukát formált meg a Ben és Kate című rövid életű komédiasorozatban – Johnson nem naiv/tapasztalatlan. Melanie Griffith és Don Johnson lányaként Colorádóban nőtt fel és habár nem engedték színészkedni a gimnázium elvégzéséig, az egész életét forgatásokon töltötte. Nem is tűnik idegesnek amiatt, hogy szexuális dublőrré válik milliónyi nő számára, akik boldogan zálogosítanák a jegygyűrűjüket, hogy helyet cserélhessenek vele. „Nem félek ettől a történettől,” mondja Johnson. „Megértem ezt a lány.” Habár Anyut és Aput nem fogja bátorítani, hogy látogassák meg a forgatáson. „Nyilvánvalóan nem fogom őket meginvitálni, hogy vegyenek részt ebben az élményben,” mondta hozzátette még azt is, hogy lehet azt sem fogja nekik javasolni, hogy nézzék meg a kész filmet. „Nem kell látnom azokat a filmjeiket, ahol ők is ehhez hasonló dolgokat csinálnak,” mondja. „Miért is akarnám megnézi?”
James Johnsont „öreg lélekként” jellemzi, akinek „komisz a humora.” A színésznő pedig a két elülső foga közötti csekély réssel feltűnően hasonlít az édesanyjára, különösen amikor elenged egy hatalmas, szívből jövő nevetést. Ő és Dornan csak most ismerkednek, de már nyugodtnak/lazának tűnnek együtt; a fotózás alkalmával azon viccelődtek, hogy a Christian-Anastasia frizurájuk kapcsán melyikük kap majd több dicséretet. Ez a bajtársiasság még fontossá válhat, hiszen ennek a két embernek nagyon jól meg kell majd ismernie egymást.

A forgatás néhány hét múlva esedékes kezdetével, úgy tűnik aki érintett a Fifty Shades of Grey-filmben nagyon is tudja milyen magas a tét. A stúdió kezdeti 5 millió dolláros befektetésének egy hatalmas globális franchise-ban kellene kifizetődnie. Tízmilliónyi nézővel, a bukás nem opció. Talán ezért tűnik a filmesekkel ez az interjú egy kicsit úgy mint egy vállalati igazgatósági ülés. James, Langley, Taylor-Johnson és Michael De Luca az EW-vel csoportosan beszélget, miközben két stúdiópublicista áll őrt, feltételezhetően azért, hogy mindenki a megbeszélteknél maradjon. James-nél legalább érezhető a nyomás. Arról kérdezve, hogy vajon a rajongók őt fogják-e hibáztatni a film esetleges bukásáért, azt válaszolta: „Ó Istenem, persze hogy engem fognak! Mindenért engem tartanak felelősnek.”

Amíg ezek ott fent a kockázatokat és potenciális elismeréseket analizálják, Johnsonnak és Dornannak szembe kell nézni a rajongói elvárások ijesztő, egyszerre intim és filmszerű feladatának transzformálásával. „Sok ember törődik ezzel a könyvvel, nem ringatom magam olyan illúziókba, hogy ez nem így van,” mondja Dornan. „Csak annyit mondhatok, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy Christian Grey-t olyan hitelesen/őszintén keltsem életre amennyire csak lehetséges. Nem garantálom, hogy ez majd mindenkinek fog tetszeni – már a beválogatásom sem tetszik mindenkinek – de ha már így alakult mindent beleadok majd.” Igazszívű rosszfiú? Ilyen csak a fantáziákban létezik.

Írta: Nicole Sperling | 2013. november 22. #1286 | Forrás

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése