2015. január 21., szerda

A Variety interjúja és fotósorozata Jamie Dornannal

Ramin Setoodeh | VARIETY - Annak ellenére, hogy Christian Grey teljesen meztelen E.L. James megabestsellerének, a Fifty Shades of Grey-nek java részében, a moziba járók lehet csalódottan értesülnek arról, hogy a film sztárja, Jamie Dornan viszont nem lesz az.
"Tudomásuk volt mindenről, kivéve a férfiasságomat illetően," mondja Dornan nemrégiben egy Los Angeles-i délutánon. Megformálva a szexuálisan dominánst Grey-t, Dornan egy testszínű zacskót öltött magára a szexjelenetek forgatása közben. "Olyan, mint egyike azon kicsi táskaszerűségnek, amiket Robin Hood vagy olyasvalaki abban a korban hozzá kötött az övéhez," mondja a 32 éves ír színész. "Nincs hátsó része. Nagyon pici. Úgy értem, azért nem annyira! Hisz sokat kellett megtartania."
Február 13-án - Valentin napjának hétvégéjén - az Universal Pictures és a Focus Features végre felfedi a könyv filmadaptációját, a 2015-ös év egyik legjobban várt bemutatóját, az első részt a három tervezet részből, amelyek James erotikus trilógiáján alapszanak, és felkerültek a romantikára éhező nők el-kell-olvasni listájára és több mint 100 millió példányban keltek el világszerte. A történet egy Anastasia Steele (Dakota Johnson) nevezetű szűz főiskolás körül forog, akit a hatalom iránt csillapíthatatlanul éhes, milliomos üzletember csábít el.
A regény annyira explicit, hogy a film forgatókönyvírója, Kelly Marcel, csakúgy mint az egyik producer, Dana Brunetti, egy ponton javasolta, hogy a film talán lehetne NC-17-es besorolású [kizárólag felnőtteknek]. De az Universal vezetői, akik túllicitálva a riválisaikat 5 millió dollárt fizettek a megfilmesítési jogokért, elvették a túlzott korlátozásokkal járó besorolást, annak érdekében hogy a lehető legszélesebb nézőközönséget érjék el. Az MPAA nemrégiben adta meg a Fifty Shades-nek az R besorolást, az "erős szexuális tartalom" és a "rendkívüli, szokatlan viselkedés" miatt.
Ha ez a besorolás felhívta magára a figyelmet, az csak azért lehet, mert évek óta ez a film a legnagyobb horderejű hálószobadráma Hollywood egyik nagy stúdiójától. Manapság ritkák azok a filmek, amik a szex témájára készülnek, mint az X-besorolású 'Az utolsó tangó Párizsban' vagy a kemény R-es 'Amerikai dzsigoló' vagy a '9 és fél hét'. Még a 'Túl a barátságon', egy évtizeddel ezelőtt került bemutatásra, is fülledtebb mint a legtöbb szerelmi történet, a maga erotikus szexjelenetével egy sátorban két cowboyjal. A stúdiók jelenleg a silány, R-besorolású vígjátékaikba száműzték a szexet, úgy mint az 'Amerikai pité'be, a 'Rossz szomszédság'ba, a 'Felkoppintvá'ba vagy a 'Szexvideó'ba.
Az explicit szexuális tartalom elburjánzása a szkriptelt kábeltelevíziós sorozatokban, mint amilyen a 'Csajok', a 'Trónok harca' vagy 'A viszony', és az interneten rendelkezésre álló pornó, mind azt jelenti, hogy a nézők már nem számíthatnak szexre a nagyvásznon hasonló formában. A kockázatkerülő, konglomerátum-tulajdonú stúdiók az ilyen anyagokat inkább meghagyják a függelten filmeseknek, akik csak egy bizonyos nézőközönséget céloznak meg. Valójában James az U speciális részlegét, a Focus Features-t, választotta miután találkozott a hajdani vezetőjével, James Schamus-szal, aki olyan merész filmek sorával tett rá benyomást, mint a 'Túl a barátságon,' a 'Ellenséges vágyak,' és a 'Az elszánt diplomata.' Schamus egy szenvedélyes öt oldalas levelet írt a szerzőnek, elmagyarázva miért szeretné a jogokat, amely licitháborút robbantott ki a stúdiók között, beleértve a Sony-t és a Weinstein Company-t.
"A televízió, az ami," mondja az Universal elnöke, Donna Langley, akinek stúdiója finanszírozta a felvásárlást. "Amikor ránézek a menetrendemre, nem azt gondolom, hogy 'szükségem van egy szexuális tartalmú filmre erre az évre.' Ez nem az a fajta alapanyag, ami sűrűn előbukkan." Brunetti hozzáteszi: "A Fifty Shades of Grey olyasvalami, amit a '80-as, a '90-es évek óta nem láttunk. Ez a mi lehetőségünk, hogy újra ilyet csináljunk."
Philip Kaufman rendező, aki elsőként érdemelte ki az NC-17-es besorolást az 1990-es 'Henry és June'-ért, azt remélte, hogy az új besorolás megnyitja az utat a még több felnőtt témájú filmeknek. "Az NC-17 vált rögtön az új X-szé," mondja Kaufman, megjegyezve, hogy számos mozi nem hajlandó bemutatni azon filmeket, amik ezzel a besorolással rendelkeznek. Mert a mai stúdiók erősen függnek a kasszasikerektől, hogy növeljék az eredményüket, így inkább cölibátusban hagyják szuperhőseiket.
"A kasszasikerek szindrómáját éljük," mondja Kaufman. "Nem tudom, hogy - általában - a szexről szóló filmeknek vannak-e folytatásai. De minden egyes filmmel egy csomó pénzt akarnak csinálni, mint inkább mérsékelt nyereséget."
A Fifty Shades sikere, 40 millió dolláros büdzsével, nagyban függ majd Dornantól, akit leginkább a BBC 'A hajsza' című szériájából sorozatgyilkosként ismerhet a nézőközönség. A színész úgy gondolja, hogy Hollywood félénksége a szex kapcsán furcsa. "Vicces módon, a filmek mint üzletek pusztán a szexről szólnak," mondja a Chateau Marmont külső udvarán henyélve a Golden Globe hétvégéjén, másnapos - és rekedt - a késő éjszakai bulizástól. "Ez egy ipar, amely a szexepilre épült," teszi hozzá, demonstrálva ezt, a fotózása közben lerúgja a cipőit és széttárja lábait az ágyon.
Dornan a film nyers vágott változatát a karácsonyi ünnepek kezdete előtt látta. "Ez az a fajta szex - a szadomazó - ami még soha sem volt ábrázolva a nagyvásznon," állítja. "Ez, már önmagaban is, úttörő." A Fifty Shades meddig feszegeti a határokat? A film kreatív csapata rengeteg időt töltött vitakozással ezen kérdést tárgyalva. Langley mindig is nyílt volt azt illetően, hogy miként is kellene a szexet kezelni. "Nem voltunk érdekeltek abban, hogy a mozis változat NC-17-es besorolású legyen," mondja Langley. "Nem csinálunk filmet, hogy sokkoljuk az embereket azzal, hogy az mennyire is explicit. Vonzani akarjuk a közönséget, nem pedig taszítani."
Azok számára, akik nem ismerik a Fifty Shades történetét, ami 'Alkonyat' fanfictionként született James tollából álnéven és eredetileg önálló kiadásban jelent meg, azt követi nyomon, ahogy Christian elcsábítja Anastasiát (egy Bella alteregó) különböző hálószobai tevékenységeken át - és egy játékféleséggel a "játszószobájából." Az egyik leghírhedtebb rész James könyvében, a sokat emlegetett tampon jelenet, soha nem került leforgatásra a filmváltozathoz. "Soha nem is került szóba," mondja a rendező, Sam Taylor-Johnson. A film kreatív csapatának, amelybe beletartozik James is producerként, nagyon keskeny határmezsgyén kellett laviroznia, hogy kielégítsék a sorozat milliónyi rajongóját. Egy dolog, a demográfialag magját alkotó háziasszonyoknak a Kindle-jükön olvasni arról, ahogy Christian elcsábítja Anastasiát. És egészen más azt egy 50-láb vásznon megelevenedve látni. "A könyvnek szükségszerűen Ana helyébe kell, hogy helyezzen, a legteljesebb, legsikeresebb élmény elérése érdekében," mondja Michael De Luca producer. "A filmnek viszont nincs erre szüksége. A film nem lehet annyira kifejező, nyílt mint a könyv, ugyanígy nem tudsz olyan explicit filmet csinálni mint a 'Peyton Place' vagy a 'Lolita.'"
Marcel kezdeti változatában több volt a szex, de tompítottak rajta a két átírás során. "A korai változatból az érződött, hogy túl sok a szex," mondja Taylor-Johnson. "A történet, természetesen, ugyanannyira fontos. Igyekeztük helyesen egyensúlyozni, úgy hogy az egyik ne legyen, a másik kárára." Arról is gondoskodott, hogy minden egyes szerelmes jelenet elkülönültnek érződjön - mint egy új karakter. "A felspannolás, a hangulatba hozás az, ami az érdekes," mondja a rendezőnő. "Úgy érzem, hogy a filmekben, egy perc majd meg is van a behatolás, és vége is az egésznek."
James, aki olykor ugyan ellentmondásban állt Taylor-Johnsonnal a könyvbeli részletek megőrzését illetően, úgy gondolja, hogy a végső termék egy hű adaptáció. "A Fifty Shades of Grey elsősorban egy szerelmi történet, és a szex csak egy részét képezi," mondja James a Variety-nek. "Az emberek, akik nem olvasták a könyveket talán meg lesznek lepődve, hogy nincs több szex a vásznon, de csak azért, mert a Fifty Shades-ről szóló riportok alapján ítélnek, amik hajlamosak csak a szenzációhajhász oldalt kidomborítani. Biztos vagyok benne, hogy a rajongók milliónyi, akik olvasták a trilógiát, úgy fogják gondolni, hogy elég a szex."
Dornan felkészülés gyanánt a Fifty Shades-re, elolvasta mindhárom könyvet és olyan filmeket nézett, mint 'A Thomas Crown-ügy' és az 'Amerikai Pszichó.' Valamint találkozott egy szakértővel. "Volt egy tanácsadónk erről a területről, egy srác aki benne van ebben," magyarázza a színész. "Ő egy guru, egy domináns. Jó kis beszélgetéseink voltak vele. Majd ott volt a dolgok paraktikus oldala. 'Hogy használod ezt? Soha nem fogtam, nem tartottam ilyesmit.' Megtanultam mindenféle trükköt, ami azt hiszem jól fog még jönni az életem során." Azonban nem vált minden kelléknek olyan könnyen a mesterévé. "Valószínűleg külön technikája van annak, hogy miként kell az ostort helyesen használni," mondja Dornan. "Nem voltam benne tehetséges. Bár a végére azért belejöttem. Olyan, mint a legyező horgászat." mondja nevetve. Taylor-Johnson próbált neki segítséget nyújtani. "Jamie, hogyan tudsz valami egyszerű dolgot, ennyire nehézzé tenni?" emlékszik vissza Taylor-Johnson, ahogy őt kérdezte. "Miért kaptad fel azt [az ostort] úgy ahogy?" A rendezőnő beszámolója szerint minimális sérülések keletkeztek vancouveri forgatás során - amely 9½ hétig tartott, természetesen. "Némi kötél általi sérülések," mondja a rendezőnő. "És emlékeztetnem kellett Jamie-t, hogy az ostorral vegyen vissza."
Dornan egy középosztálybeli családban nőtt fel Észak-Írországban, legfiatalabbként a három gyerek közül. 16 éves volt, amikor meghalt az édesanyja. "Szörnyű volt, és ez minden nap még velem van," mondja Dornan. "Az édesanyjám egy elbűvölő, elragadó nő volt, és imádná azt az elképzelést, hogy filmekben szerepelek." Dornan karrierjét mint divatmodell kezdte, amely kapcsán azt mondja, hogy "egyáltalán nem volt vágya, hogy legyen." A 20-as évei közepén váltott a színészkedésre, amikor is a brit barátaival, Andrew Garfielddal és Eddie Redmayne-nel Los Angeles-be utaztak. "Végül a kanyonban ragadtunk egy időre, együtt béreltünk egy helyet és a meghallgatásokon egymást segítettük," mondja Redmayne.
Ahogy már olvashattad az Interneten, nem Dornan volt az első választás Christian Grey megformálására. A 'Kemény motorosok' szépfiúja, Charlie Hunnam kapta meg eredetileg a szerepet, mielőtt minden teketória nélkül 2013. októberében kiszállt a projektből. "Nagyon összetört a szívem, amiért így döntött," mondja Taylor-Johnson. "De nem voltam meglepődve. Azt hiszem kezdett idegessé válni a folytatások miatt."
Dornan már lenyűgözte az Universal vezetőit azzal a meghallgatási videóval, amit korábban küldött a stúdiónak és amelyben újraértelmezte a 'Tiszta románc' ikonikus jelenetét, ahol is Christian Slater Patricia Arquette-tel találkozik egy színházban. "Erősek a képek a fejedben arról, hogy ezek a híres perfomanszok milyenek is voltak," mondja Dornan. "Te pedig csak próbálsz attól eltávolodni."
Ahogy az Universal küzdött, hogy helyettest találjon Hunnam helyére, Dornan egyike volt annak a három relatíve ismeretlennek - Billy Magnussen és Luke Bracey mellett - akiket megkértek, hogy vegyenek részt egy felolvasáson Johnsonnal (Kommentárra a színésznő elérhetetlen volt.) Dornan úgy emlékszik, Ő volt az utolsó a meghallgatáson azon a délutánon, és úgy képzelt el Christiant mint egy fantázia. "Szinte egy szuperhősnek láttam Őt," mondja a színész. "Hozzá hasonlóak nem léteznek." Johnsonnal két jelenetett adtak elő együtt, az egyik az volt, amikor Christian először találkozik Anastasiával az irodájában, illetve azt az érzelmes jelenetet, amely lezárja az első könyvet. Dornan hazarepült Londonból, ahol a megbeszéltek szerint várta a hívást, az időt pedig a 'Raktár-háborúk' című valóságshow daralásával ütötte el. "Késő volt," mondja Dornan. "Hajnali fél három, és fáradt voltam. Már úgy voltam, hogy lehet, hogy a hírre ébredek. De végül, Sam személyesen hívott fel, és közölte a jó hírt."
Egy hónappal a szerep elnyerése után, Dornan és felesége, Amelia Warner (nyolc hónapos terhesen) Vancouverbe költözött, hogy felkészüljön a forgatásra. Egy szigorú, napi három órás edzésen vett részt egy trainerrel, de küszködött a súlyfelszedéssel. Korábban megsérült a válla egy síbalesetben: "Egy helikopteren végeztem, bemorfinozva, elrepülve az Alpokból," mondja. "Realista elvárásaink voltak azt illetően, hogy nem fogok négy hét alatt úgy kinézni mint Chris Hemsworth, de nem is éreztük, hogy úgy is kellene. Christian nem valamiféle állat. Ő nem egy szörnyeteg." Dornan reggelire tojást és sonkát falt, és napi ötször proteinshake ivott. "Hajnali 4-re volt állítva az órám, és egy mindig be volt készítve az ágyam mellett," mondja Dornan. "Az éjszaka közepén fel kellett kelnem és meginni a csokoládés tejesshake-et. A feleségem nem volt ettől túl elragadtatva." A kockahasat törzsgyakorlatokkal érte el, annak ellenére, hogy a részről a felüléseket érdektelenség övezi. "Az nem igazán az Én műfajom," mondja.
Dornan szintén megkönnyebbüléssel nyugtázta, hogy nem kellett legyantáztatnia a testét. "Nincs valami dús mellkasszőröm," mondja, lehúzva a pólóját felfedve azt a néhány szórványos szőrcsomót. Viszont az arcát naponta le kellett borotválnia, így biztosítva Christian makulátlan megjelenését. "Nem szeretek borotválkozni," mondja, rámutatva a bozontos szakállára. De az a kinézet elérte azt, hogy egy másik szinten is kiadva érezze magát, különösen akkor, amikor a rettegett orgazmus-arcot kellett felvennie. "Ez az elképzelhető legrosszabb dolog," mondja Dornan. "Mindenki által vélt okokból kifolyólag, a legtöbb ember szeretné a szex-arckifejezéseit magának megtartani. Márcsak a gondolata annak, hogy milliók látják azt! Remélem gyorsan túlesünk rajta."
Dornant mindenhol emberek szólítják le, akik arra figyelmeztetik, hogy az élete meg fog változni. "Akivel csak találkozom, emberek akik stúdiókat vezetnek vagy más színészek, mindenki azt kérdezi, 'Készen állsz?' Nincs erre jó válaszom, mert nem tudom, hogy mire kellene készen állnom." Néhányszor már együtt vacsorázott Robert Pattinsonnal, aki Christian, PG-13-as változatát alakította az Alkonyat-franchise-ban. "Eleget voltam Rob körül," mondja Dornan. "Láttam, hogy milyen ez neki." Vajon beszélgettek a hírnév áráról? "Nem emlékszem, hogy miről beszélgettünk amikor legutóbb láttam," mondja. "Szerintem csak legrészegedtünk."
Dornan nemrégiben első kézből tanulta meg a részegen tweetelés veszélyeit. Karácsonykor otthon volt a családjával Írországban és némi vodkázással alaposan elintézte magát. "Másnap amikor felébredtem, akkor láttam, hogy a 'Karácsony' szót tweeteltem ki, úgy hajnali egy körül," emlékszik vissza. "Nem emlékszem, hogy többet is akartam-e írni - mint, például 'a Karácsony az elmélkedés ideje.' Ilyenkor azt kívánom, bárcsak ne tudtam volna a twitter jelszavam, hogy bejelentkezzek és ilyesmiket csináljak." Ez az egyszerű tweet, így is 10.000 kedvenc jelölést szedett össze, és Dornan valószínű még több követőt gyűjt majd az előttünk álló napokban.
Várhatóan idén tavasszal kerül bemutatásra a következő filmje, a 'Louis Drax 9. élete', egy természetfeletti indie dráma egy pszichológusról, aki egy titokzatos fiút kezel, akinek halálközeli élménye volt. "Filmsztár akarok-e lenni?" Dornan elmereng, amikor ezt a kérdést felteszi. "Nem, karriert szeretnék." Addig is az apaságra koncentrál. De nem hiszi, hogy önszántából valaha is meg fogja mutatni a lányának a filmet, amely nagyjából akkor született mint Ő. "Ha megnézné, nincs megállás" mondja Dornan, "de egészen biztos, hogy nem Én leszek az, aki megnyomja a start gombot a DVD-lejátszón."

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése