2015. február 22., vasárnap

Az I-D magazin interjúja Dakota Johnsonnal

I-D Magazin | Don Johnson és Melanie Griffith lányaként, és a Hitchcock múzsa Tippi Hedren unokájaként, Dakota Johnson mindig is sikerre volt ítéltetve. A texasi Austinban született 25 éves szépség fiatalságát modellkedéssel valamint színésznői karrierjének egyengetésével töltötte. 1999-ben szerepelt a Tűzforró Alabamában, majd pár évvel ezelőtt a rövid életű szitkomban, a Ben&Kate-ben; illetve mindezek mellett Jason Segel szexfüggő (látod, hova vezet?) barátnőjét az Ötéves Jegyességben; de kis szerepekben feltűnt A közösségi hálóban és a 21 Jump Street - A kopasz osztagban is. Röviden, milliónyi mérföldre volt attól, hogy a széles közönség számára is ismertté váljon, ezért is volt annyira sokkoló amikor beválogatták Anastasia Steele szerepére, annak a filmnek a főszerepére, amely elkerülhetetlenül az év egyik legmegosztóbbja (hordányi dühös tüntetővel a londoni premieren) lesz, azaz a Fifty Shades of Grey-ére. Egy hét telt el a film bemutatása óta és máris Dakota Johnsonról tweetel a fél világ: az egyik fele dicséri, amiért a karakterét a hatalom és a kontroll képességével ruházta fel és megakadályozta az áldozattá válásban, míg a másik fele elítéli, amiért szerepelt vállat ebben a filmben, amely állítólag az erőszakot propagálja - és amely kapcsán Dakota szeretne egyszer s mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba.

Milyen volt megszokni a filmet övező felhajtást?
Ez őrület. Nem hiszem, hogy ehhez valaha is hozzá lehet szokni. Ha megtörténik, akkor azt hiszem komoly bajok vannak veled.

E.L. James rajongói, különösen, eléggé intenzívnek tűnnek.
Vannak jó néhányan, viszont szuper emberek. Annyira izgatottak [a film miatt], baromi klassz valami olyasmi részesének lenni, ami miatt mindenki ennyire izgatott.

Kihívás volt egy olyan filmben szerepet vállalni, amit már ekkora felhajtás leng körül?
Persze, hisz a könyvet olvasva mindenkinek meg van az elképzelése arról, hogy a karaktereknek, Anának és Christianna hogy kellene kinéznie, milyeneknek kellene lenniük, vagy egyáltalán a filmnek milyennek kellene lennie. Érdekes kihívás volt megpróbálni és véghezvinni valami kreatívat, ugyanakkor hűnek maradni a könyvhöz és a rajongókhoz is.

A könyvből, a karakteredből mik azok a jellemvonások, amiket mindenképpen ki szerettél volna hangsúlyozni?
A humort mindenképp, olvasva a könyvet egy sornyi embertípus megtalálható Anastasiában, de amit nagyon fel akartam erősíteni az a komikus oldala, ezzel is némileg enyhítve az igazán intenzív pillanatokat. Képesnek kell lenned egy kicsit nevetni, mert ez annyira őrületes.

Mennyire volt fontos számodra, hogy Anastasiát a könyvhöz képest is még több kontrollal, hatalommal ruházd fel?
Nagyon fontos volt számomra és Sam-nek [Taylor-Johnson], hogy ezt a szinten tartsuk illetve ráerősítsünk. Egy hihetetlenül önérzetes nő, aki valami nagyon mély dolgot él át; ezen az őrületes utazáson vesz részt. Nem gyenge jellem; egyáltalán nem látom őt áldozatnak. Nagyon azt akartam, hogy ez emberek a felhatalmazás érzésével hagyják el a mozit.

A karaktered feministának tartod?
Természetesen.

Sok feszültség volt E.L. James és Sam Taylor-Johnson között a forgatáson, ez milyen hatással volt rád?
Mindig vannak kisebb-nagyobb csaták egy forgatáson - ez a kreativitás velejárója. Mind Erika és mind Sam számára is fontos volt ez a projekt, szóval tudod, ilyen dolgok előfordulnak.

Mennyire volt fontos, hogy női rendezőtök volt - különösen az, hogy Sam Taylor-Johnson volt?
Nagyon. Ez volt az egyik fő oka, amiért meg akartam csinálni ezt a filmet. Tudtam, hogy egyik szexjelenet sem lesz öncélú. Sam tudja miként kell ezeket lefilmezni, úgy hogy az érzelmek, érzések is kivetüljenek, hogy többnek hasson mint gondolnád. Tudod ahelyett, hogy azt mondanád, "Ó, igen, csak szexet nézek."

A Fifty Shades of Grey egy globális jelenség, szerinted hatással lesz a szex reprezentációjára a jövőben?
Azt még nem tudom, de izgatottan várom, hogy merre fog kifutni. Szerintem pozitív irányba. Nincs semmi igazán negatív a filmben. Ha bármi, amit csak remélhetek az az, hogy a film zászlóshajója lesz a nőknek és férfiaknak abban a tekintetben, hogy ne szégyelljék a szexualitásukat. És, hogy a nők ne szégyenkezzenek a testük miatt. A nők gyönyörűek és büszkének kellene lenniük magukra.

Sok szexjeleneted volt Jamie Dornannal, milyen volt ezeket rögzíteni?
Néha egyszerűen csak furcsa, mert rengeteg ember előtt vagy meztelen. Nagyon technikás; nem igazán érzéki, szexi pillanatok voltak ezek.

Bizarr volt, amikor hirtelen a rendező elkiáltotta, hogy "Ennyi!" és te pedig még mindig meztelen voltál?
Egy kicsit. De azonnal betakartak és már beszéltük is át, hogy min kellene változtatni és jobbá tenni. Persze némi vihogás volt, de örökké röhögőgörcseim vannak, különösen a forgatások alkalmával.

Hogy érzeted magad a londoni premieren felmutatott táblákra írt negatív jelmondatok láttán, amik azt hangzotatták, "50 Shades of Blue, mert nem minden Ana éli túl az Ő Christianját" és "Christian Grey egy erőszaktevő"?
Istenem, nem láttam ezeket! Úgy értem, szeretném ha elmennének és megnéznék a filmet, illetve némi kutatást végeznének a BDSM szubkultúra pszichológiája és életmódja kapcsán. Ez nem az erőszakról szól; hanem az emberek egyfajta ízléséről az örömokozás, kielégülés tekintetében. Az egész domináns/alárendelt kapcsolat - ezek csak szerepek. Minden amit Ana tesz a filmben közös megegyezésen alapuló, ez az ő választása. Ugyanúgy a könyvben is. Ott nyilvánvalóan idő és hely is van tökéletesen megmagyarázni az eseményeket, viszont a filmben erre nincs idő. Szóval ezért is voltunk nagyon óvatosak, hogy Anát még véletlenül se tegyük áldozattá. Mindemellett ez a szórakoztatásról szól, ez egy történet, amit elmesélünk, ezek az emberek nem valós személyek. Egyáltalán nem hiszem, hogy a kapcsolaton/családon belüli erőszakot propagálnánk.

Mennyi kutatást végeztél?
Jamie nálam jóval több kutatást végzett, hisz igazán neki volt erre szüksége, hogy tökéletes legyen a domináns szerepében. Ana viszont, még soha nem látott ilyesmit. Szóval azt akartam, hogy valódi, igazi legyen az élmény. A Vörös Szobát egészen addig nem láttam, míg fel nevettük azt a jelenetet amikor Christian megmutatja Anának. A filmben az igazi, valódi reakciómat láthatod.

Mit gondoltál, amikor megláttad a Vörös Szobát?
Azt gondoltam, hogy hihetetlenül kreatív. A szoba gyönyörű. Minden a legapróbb részletig tökéletes benne. Minden egyes fiókban, szekrényben volt valami. És mind igazi.

Jamie-vel elszórakoztatok a kellékekkel?
Állandóan viccelődtünk. Van néhány igazán őrült dolog benne, amiről soha az életemben nem tudtam, hogy egyáltalán létezik. Különböző székek vannak, különböző pozíciókhoz. Például van egy kis szék, ami úgy néz ki, mint ami nőgyógyászatokon használnak, tudod, amikor fel kell tenned a lábad.

Gyűlölöm azokat.
Igaz?

Eltekintve a szextől, mennyire volt fontos kihangsúlyozni azt a tényt, hogy alapvetően ez egy szerelmi történet?
Ez az, amihez azt hiszem az emberek a könyvben és a filmben is annyira vonzódnak. Egy hihetetlen szerelmi történet. Mint egy eléggé sötét, kicsavart tündérmese.

Hol látod magad következőként?
A 50 Shades után két filmet csináltam - a Black Mass-t és a Bigger Splash-t - amik teljesen különbözőek. A Bigger Splash-ben egy szociopatát játszom. A következő film amit csinálni fogok, az a How to be Single, egy vígjáték néhány hihetetlen színésznővel (Rebel Wilson, Alison Brie, Leslie Mann). Nagyon izgatott vagyok emiatt. Az egyik kedvencem a világon egy vígjáték forgatásán lenni. Mindig nagyon szórakoztató.

Mi az álomszereped, és kivel dolgoznál együtt a legszívesebben?
Imádnák együtt dolgozni Meryl Streep-pel. De talán nem kellene - mert hozzá képest szörnyű színész vagyok.

Akkor egy cameo szerep.
Igen. Macskanőt szívesen megformálnám. Totálisan lennék Macskanő. Írd csak le, hagy tudja mindenki!

1 megjegyzés :

Nagyon-nagyon szimpatikus nekem Dakota.

Megjegyzés küldése