2014. szeptember 21., vasárnap

Rajongóknak nem megengedett: Privát körúton az Escalában

YAHOO Travel | Greg Keraghosian - Nem hívnád fel a Space Needle-t a hétvégi szobaáraikról érdeklődve, de ismerek egy srácot, aki egy másik híres Seattle-i épületben él, amit - köszönhetően egy bizonyos filmelőzetesnek, ami egy perverz szexről szóló népszerű regényen alapul - ismét a turisták tévedésből szállodának hisznek. Az Ő neve nem Christian Grey, habár egyszer egy idegen az utcán így nevezte. Még akkor is ha nem tudod, hogy mi is az az előkelő Escala apartmanház, viszont azt már bizonyosan tudod mi tette önkéntelen turisztikai attrakcióvá.

Anélkül, hogy látogatást tett volna a vadonatúj komplexumban, E.L. James központi helyszínként használta a 2012-es regényében, a Fifty Shades of Grey-ben, amely egy trilógia első része. Azóta elválasztani a tényeket a fikcióktól kétes vállalkozás. Ezt közvetlenül legutóbbi Seattle-i látogatásom során hallottam, mikor is ellátogattam a Great Horror Campout-ba. Ott egy közös barátunk bemutatott egy Escala-lakónak, nevezzük mondjuk Neil-nek - ugyanis megkért, hogy változtassam meg az igazi nevét ezen cikk kedvéért, nehogy bármennyi zaklató/kukkoló wannabe Anastasiákat is bevonzzon.

Neil nem a 6,2 millió dollárt érő penthouse-ban él, mint a könyvben Christian Grey - ami tényleg létezik, de nem jár hozzá helikopter leszállóhely és Fájdalom Vörös Szobája sem. Mint 2010 óta egy egyhálószobás lakás tulajdonosa viszont szemtanúja volt már pár furcsa turista attitűdnek, mióta a könyv első helyre került a bestseller listákon. Neil azt mondja, hogy az Escala "azon turisták figyelmét vonzza, akik nyilvánvalóan anélkül érkeztek a városba, hogy előtte szálláshelyet biztosítottak volna maguknak, így azt kérdezik "Ez egy hotel? Lefoglalhatok egy szobát? Akkor legalább kibérelhetek egy lakást? A gyerekem használná a mellékhelyiséget!" Neil hozzáteszi, hogy sok fiatal nőt lát, amint kint fényképeket készítenek - "ez furcsa" - egy nap pedig amikor az épület előtt sétált, egy járókelő rákiabált, "Hé, ez Christian Grey!" Tekintve, hogy Grey-jel ellentétben Neil dél-ázsiai és nem fehér-bőrű, szinte biztos benne hogy csak viccelt az illető.

Ahogy a Grey filmváltozata hamarosan mozikba kerül, úgy nő a bámészkodók/érdeklődők száma. "Azon buta telefonhívások száma ismét megnőtt, amikor is az emberek az után érdeklődnek, hogy miként is tudnák kivenni azt a bizonyos lakást," mondta  nemrégiben Erik Mehr, az Escala ingatlanügynöke a CNNMoney-nak. "Szerintem nem tudatosult bennünk, hogy ez egy társasház, ahol tulajdonosok élnek és nincs vörös szoba."
Mégis ha sikerül bejutnod, van az Escalában néhány igazán vonzó jellegzetesség, amit aközben fedeztem fel, ahogy Neil körbevezetett egy rögtönzött túra keretében. Egy ilyen lobbival nem nehéz belátni, hogy az emberek miért csábulnak be az utcáról. Christian Grey lovaglópálcájánál erőteljesebb energia fog arra kényszeríteni, hogy megmászd a hatalmas márvány lépcsősort, amelynek tetejéről egy gondosan kidolgozott kristály csillár lóg alá. A második emeleten rábukkanunk egy étterem területre egy Virgin America-szerű ital bárral, majd egy lakók számára nyitott mozira, egy utcai kilátással rendelkező fitnesz központra és végül egy nagyon nem szadomachisztikusan kinéző privát fürdőre. Van itt még egy "bor barlang" is - nem, nem börtön - a klimatizált bortároló mellett pedig egy étkező is rendelkezésre áll a lakók számára.

Ahogy megyünk fel Neil lakásába, akkor szembesülök az épület legmenőbb tulajdonságával, ami hű a Fifty Shades-történetéhez: a lift közvetlenül a lakásánál nyílik ki. Míg ennek a kialakítása nem olyan pazar mint a milliomos Christian Grey-é vagy akár a dobójátékos, Tim Lincecum-é (aki szintén lakott az Escalában), ez a legkirályabb dolgot, amit egy átlagos utazási (újság)író valaha láthat.
Neil nappalijában ejtőztünk - amelyből kellemes kilátás nyílik Seattle vízpartjára - és a Fifty Shades-hez fűződő kapcsolatának publicizálásával ugratjuk, hogy lenyűgözze randipartnereit. A válasza?
"Nincs igazán szükségem segítségre," mondja nevetve. "Tapasztalataim szerint kb. az emberek fele ismeri név szerint az épületet. De ez egy nagyszerű épület, szóval amikor eljönnek általában nem is akarnak innen elmenni. Ez egy kétélű fegyver, talán?" Neil randipartnerei számára esetleg az sem elhanyagolható tény, hogy a lakásának az értéke folyamatosan növekszik, részben annak a könyvnek köszönhetően, amit soha nem olvasott. 2010 óta - amikor is egy kicsivel több mint 400 ezer dollárt fizetett érte - az Escala átlagos eladási árai 75%-kal nőttek meg, a Zillow adatai szerint - ennek a növekedési hullámnak a 62%-a pedig a könyv 2012-es tavaszi megjelenése óta tapasztalható.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése