2014. augusztus 17., vasárnap

CNN Money: Egekben az Escala népszerűsége

CNNMoney | A Fifty Shades of Grey könyvek nagyon gazdaggá tették a brit szerzőt, E.L. James-t. Amely sorozat egy bizonyos Seattle-i bérházat szintén rendkívül népszerűvé tett. Mióta a Fifty Shades of Grey-film első előzetese bemutatásra került a múlt hónapban, Erik Mehr telefonja megállás nélkül csörög. Mehr a "Fifty Shades-bérház" ingatlanügynöke. Igen, az előkelő bérház Seattle-ben, ahol a fikcionális milliomos Christin Grey él --- és sok perverz dolgot csinál --- valójában létezik. A neve Escala. 19 és 50 közötti nők hívása árasztja el Mehr cégét, akik azért könyörögnek, hogy hadd tölthessenek el egy vagy két éjszakát a hírhedté vált penthouse-lakásban. "Azon buta telefonhívások száma ismét megnövekedett, amikor is az emberek az után érdeklődnek, hogy miként is tudnák kivenni azt a bizonyos lakást," mondta Mehr a CNNMoney-nak. "Szerintem nem tudatosult bennünk, hogy ez egy társasház, ahol tulajdonosok élnek és nincs vörös szoba." 
E.L. James hallott az Escaláról, amely 2009-re készült el, és beleszőtte a történetébe, habár számos változtatást hajtott végre. Például, a valóságban nincs helikopter-leszállóhely a tetőn. A könyv 2012-es megjelenése óta az Escala biztonsági intézkedéseit meg kellett erősíteni, mivel a rajongók egy kicsit túl lelkessé váltak, hogy közel kerülhessenek ahhoz "a bizonyos apartmanhoz." A legdrágább penthouse-nak az Escalában nincs vörös szobája és egy oregoni család tulajdonolja, akik 2013-ban vették meg 6,2 millió dollárért.

Az épülethez azonban néhány híres ember is kötődik, az Escala nem kevesebb mint három Major League Baseball (Észak-Amerika egyetlen első osztályú profi baseball bajnoksága) játékosnak volt az otthona - a San Francisco Giants dobójátékosa Tim Lincecum is tulajdonosa volt az egyik "sub penthouse-nak", de az év elején eladta. Az Escala lakóinak bár a Fifty Shades-trilógia és a film okozott némi fejfájást, azért előnyökkel is járt. Mehr szerint E.L. James egy privát könyvdedikálást tartott az épület lakóinak és a filmes stáb külső felvételeket készített az Escaláról (tulajdonosi engedéllyel), amiket nagy valószínűséggel láthatunk is majd a mozifilmben. De a legnagyobb előnynek kétségkívül azt tekinthetjük, hogy nem kicsit emelkedtek meg a lakások árai a könyvek megjelenése óta. A Zillow nevezetű ingatlanközvetítő weboldal szerint 2010 óta egy seattle-i öröklakás ára átlagosan mintegy 10%-kal növekedett, ám egy Escala-i apartman átlagos eladási ára több mint 75%-kal. Az épületben már csak hat apartman maradt eladatlan és a legtöbbhöz már egymillió dollár környékén hozzá lehet jutni. Habár Mehr inkább a javuló gazdasági környezetnek és Seattle város egyre növekvő népszerűségének tulajdonítja a fenomenális árrobbanást, mintsem a könyvtrilógiának.

"A legtöbb tulajdonos az akire számítanál --- üzletemberek és inkább az idősebb korosztályt képviselik, szóval a könyv nem hiszem, hogy látómezejükbe került volna," mondja Mehr. De figyelemre méltó tény, hogy az árugrás nagyobb része akkor valósult meg, amikor 2012 tavaszán megjelent a Fifty Shades of Grey könyv formájában. A Zillow szerint akkor az átlagos eladási ár 62%-kal növekedett. Ez olyasfajta gazdasági szituáció amit az olyan könyörtelen üzletember, mint Christian Grey igencsak helyeselne.
További fotókat a lakásról ide kattintva találtok.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése