2013. június 20., csütörtök

TheWrap-riport: Hogyan lett Sam Taylor-Johnson a Fifty Shades of Grey rendezője

Jeff Sneider, TheWrap - Az Universal és a Focus Features egy sokkal tapasztaltabb, A-listás filmkészítő helyett egy viszonylag még kezdő rendezőre bízta a Fifty Shades of Grey munkálatainak irányítását. Itt a válasz, hogy miért is…
Forrás: Variety.com
Vágjunk bele: tehát miként lett Sam Taylor-Johnson egy alig ismert rendező, egy alig látott filmmel a tarsolyában Hollywood egyik legnagyobb horderejű projektjének, az erotikus irodalmi szenzáció, a Fifty Shades of Grey direktora?
A TheWrap hozzájutott néhány kulisszák mögötti infóhoz a négy találkozót átölelő azon folyamatról, amely a rendezőnő és a filmprojekt mögött álló team között zajlott. Június 4-ét megelőzően Taylor-Johnsonnak ugyanis még fogalma sem volt arról, hogy számtalan jóval tapasztaltabb filmest – beleértve Gus Van Santot is – lekörözve elnyeri a rendezői széket. […] „A trükkös dolog az, hogy NE pornófilm készüljön belőle,” mondta az egyik stúdióvezető, aki ismeri Taylor-Johnson-t. „Meg tudja fogni a karaktereket. Nagyon szexi. A határokat feszegeti. Csodálatos portrékat készít. Nem minden nő tudna mit  is kezdeni ezzel a témával/alapanyaggal. Ez egy nagyon kiélezett dolog. Melyik nő érzi magát kényelmesen dildók, szexjátékok társaságában és a dominancia, az uralom világában? El kell ebbe merülni.”

Taylor-Johnson állítólag a 2009-es John Lennon – A fiatal évek óta számtalan projektet utasított vissza – ahogy a prominens filmvezető mondta: „Mindent visszadobott. Három olyan filmtervről is tudok amit elküldtek neki, de nagyon válogatós.”
Látszólag egy olyan egyértelmű elképzeléssel bírt, amely meggyőzte az Universal Pictures-t, a Focus Features-t, a producereket Michael De Lucát és Dana Brunetti valamint talán a legfontosabb személyt, E.L. James-t hogy bízzanak meg benne és adják a kezébe a franchise gyanús Fifty Shades trilógia kezdő darabjának nagyvászonra adaptálását. „Abból, amit hallottam: egyszerűen besétált, meggyőzte őket, azt mondta, „Így kell felvenni egy maszturbálós jelenetet.’”

Van Sant, a kétszeres Oscar-jelölt egy önmaga által finanszírozott tesztvideót készített el - Alex Pettyfer-rel a főszerepben – hogy elnyerje a film rendezési jogát. Taylor-Johnson valamint a szintén WME által képviselt Van Sant annak a tudatában jelent meg Sofia Coppola The Bling Ring – Lopom a sztárom című filmjének június 4-ei premierjén, hogy tudták: az Universal és a Focus hamarosan dűlőre jut. Ám eme döntésben más személyes kapcsolatok is szerepet játszottak. Ugyanis Taylor-Johnson a Focus vezetőjéhez, James Schamus-hoz közel került Joe Wright Anna Kareninájának forgatása közben, amelyben Sam férje Aaron-Taylor Johnson alakította a csábítót, azaz Vronsky grófot. Szóval az évek során a legfontosabb vezetőkkel épített ki jó kapcsolatokat, továbbá az sem elhanyagolható tény hogy De Lucával már jó ideje együtt dolgoznak a Sony égisze alatt készülő „A Realiable Wife” című thrilleren.

Mint ahogy James, a forgatókönyvíró Kelly Marcel és az Universal társelnöke Donna Langley, Taylor-Johnson is egy kreatív nő, aki számtalan közös nevezőre talált új kollégáival és szintén brit honfitársaival.
Ugyan nincs sok forgatási tapasztalata, de nem mozog teljesen idegenként a kamera mögött. Igencsak elismert fotográfus és vizualista művész, akit gyakran dicsérnek kreativitása miatt. A Fifty Shades csapata tisztában van Taylor-Johnson fotográfusi és rövidfilmes munkásságával, amely során az érzékiség és szexualitás fontos szerepet játszik – ezek pedig kulcsfontosságú témák a filmben. Taylor-Johnson fotográfusi munkája azt sugallja, hogy megvan benne az a képesség hogy a színészeket, a szereplőket nyugodttá tegye sérülékeny, sebezhető helyzetekben – a Fifty esetén például a lekötözéses jelenetek során. Ez pedig hasznosnak bizonyulhat, amikor Christan Grey és Anastasia Steele beválogatására kerül a sor. Most hogy Taylor-Johnson nemzetközi rivaldafénybe került, a nagyfokú figyelem a castingra terelődik. Amíg a magas pozíciójú ügynökök megvitatják a legszexisebb ügyfeleikkel a projektet, azt is elismerik hogy ez egy kockázatos film ugyanis senki nem tudja megjósolni hogy a Fifty Shades vajon olyan lesz inkább mint A titkárnő vagy épp ellenkezőleg, olyan mint a Showgirls.

Eljátszani egy szexuális alávetetett egy olyan lehetőség, amely még a legambiciózusabb fiatal színésznőket is gondolkodásra készteti. A casting procedúra még csak most kezdődött el, de igazodva a projekt brit jellegéhez, a TheWrap értesülései szerint az Universal kiszemelte magának Felicity Jones-t, akit hamarosan a Csodálatos Pókember második részében is viszontláthatunk. Christan szerepét illetően még nincsenek infóink, de álljanak készen azok az izmok, srácok!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése