2013. május 12., vasárnap

Milyen lenne Joe Wright ’Fifty Shades’-e?

A pénteken elterjedt lehet-hogy-Joe-Wright-dirilgálja-a-Fifty-Shades-t hír kapcsán, az Entertainment Weekly három pontban összeszedte mire számíthatunk a brit rendezőtől, feltéve ha valóban rábólint a felkérésre:
Joe Wrigth Keira Knightley-val a Büszkeség és balítélet 2005-ös forgatásán
Forrás: Imdb.com
1. a VÁGYÓDÁS: Ez lesz a legszexibb/legforróbb rész. Elizabeth Bennett és Mr. Darcy meg sem érinti egymást a Büszkeség és balítéletben, de az esőben zajló jelenetük során (VIDEÓ) tapasztalható elektromosság fel tudná villanyozni egész Manhattant. Wright tudja, hogyan kell az epekedést, sóvárgást filmre venni így rengeteg az asztal alatti kézfogásra, ölni tudó ironikus mosolygásra számíthatnánk illetve olyan intenzív szemkontaktusra, hogy a lábujjaid begörbülnek….
2. a SZEX-re való várakozásban. És ez jelenti a legnagyobb aggodalmat a Fifty Shades filmmel kapcsolatban. Ugyanis az egy dolog, hogy a saját privát kis szférádban egy ilyen jellegű könyvet olvasol, de elmenni és megnézni az abból készült filmet már teljesen más tészta. Néhány e körül folyó vita egy kicsit szexistának tűnik nekem – egy egyenlő világban mindnyájunknak csak hébe-hóba kellene a böngészési előzményeit törölni. A 50 Shades NC-17-es besorolást kap? Elképzelhető, ugyanakkor ha Wright-nak az R-besoroláshoz kellene igazodnia, a filmet így is szexivé és fülledté tudná varázsolni. Nagy valószínűséggel meg tudnád anélkül nézni a munkahelyeden a Vágy és vezeklés szexjelenetét (VIDEÓ), hogy valaki felhívná a HR osztályt, de így is kényelmetlenül éreznéd magad azon aggódva, hogy a munkatársaid pontosan tudják mit is csinálsz épp…. [...] Wright talán meg tudná találni azt a módot, hogy az R-besorolásnak megfelelően a szexet perverzzé, vaddá tegye – sok hanghatással, sötét árnyékokkal, a lábra és állkapocsra vagy épp egy, azért nem túl keményen, lecsapó ostorra fókuszáló közelivel. De mit is akarnak a rajongók? Nos, ezt inkább meghagyjuk neked és a böngészési előzményeidnek. De azt azért joggal feltételezzük, hogy Wright nem írna alá egy pornófilm rendezésére.
3. A SZERZŐDÉS: Wright váltakozó sikereket ért el a klasszikus irodalmi művek adaptálásában - míg nagyszerű munkát végzett az egyikkel (Büszkeség és balítélet), addig egy másikkal már nem annyira (Anna Karenina). Szóval mihez kezdene egy olyan művel ami olyan mély mint a ’Holy Cow!’? Nos, valószínűleg akkor hozzá adna valami mást is, nem igaz? Talán ahogy Anastasia arcát pásztáznánk, látnák ezt az-egész-szerződés-tényleg-csak-megerősítése-a-nemi-sztereotípiáknak-amely-egy-domináns-és-alávetett-kapcsolataként-van-álcázva-de-ez-valójában-az-ami-annak-a-vágy-hogy-vissza-menjünk-azokba-az-időkbe-amikor-a-nőknek-nem-kellett-dolgozni-otthon-lehettek-a-férjeik-folyamatosan-vettek-nekik-dolgokat-de-most-hogy-a-21. században-vagyunk-és-mindannyian-kereshetünk-pénzt-megnézhetjük-a-Mad-Men-epizódjait-de-lehet-hogy-nem-ez-az-az-út-ahogy-élni-akarunk-de-a-munkaerőpiac-most-nagyon-kemény-az-edzőtermi-tagság-nagyon-drága-diétázni-könnyebb-lenne-ha-valaki-megcsinálná-az-ételt-neked-és-talán-jobb-lenne-ha-lenne-egy-Christian-Grey-ed-aki-gondoskodik-rólad-de-várj-csak-biztos-túl-sok-órát-vettél-a-feminizmusról-az-egyetemen/fősulin-az-anyukád-és-nagymamád-pedig-nagyon-keményen-harcolt-azért-hogy-neked-is-jogod-legyen-a-karrierépítésre...

Vagy is lehet, hogy tényleg fogja a szemkötőket, az ezüst nyakkendőket, a bilincseket és a Fájdalom Vörös Szobáját és búcsút mondd az óvatosságnak. De az is kérdés jelenleg, hogy ha tényleg Wright rendezi a Fifty Shades of Grey-t, mikor kezdődnek el a Keira Knightley* beválogatásáról szóló pletykák?

Írta: Sarah Caldwell

*Wright múzsájának Keira Knightley tekinthető, eddig az öt nagyjátékfilmjéből háromban szerepelt.

4 megjegyzés :

Ilyen jellegű aggodalmaim nekem eleve vannak a filmmel kapcsolatban.

Ami engem illet (bár nyilván én vagyok túl prűd), a második könyvnél még görcsösen ügyeltem arra, hogy ne olvassam nyilvános helyen (buszon, vonaton olvasok sokszor), bár az is tagadhatatlan, hogy a harmadik könyvre már levetkőztem ezt a gátlásomat :P
De sokat agyaltam rajta, hogy mennyire normális élmény egy ilyen filmet moziban megnézni? Én már a Cosmopolis egyes jeleneteinél is frankón zavarban voltam, pedig egyedül voltam a moziban :) Szóval nálam ez a film az a kategória lenne, amit otthon néznék meg DVD-n, bár nyilván nem bírnám kivárni a DVD megjelenést, szóval ott lennék a moziban a megjelenés napján...

Ugyanakkor annak kapcsán még mindig súlyos kérdések vannak bennem, hogy sikerülni fog-e eltalálni azt a vékony határvonalat, hogy a film erotikus legyen, kellőképpen fülledt, ugyanakkor nem pornó. És véleményem szerint ennek 18-as karikásnak kellene lennie, de azt gondolom, 16-os lesz belőle a pénz miatt, így aztán kérdéses, hogy azt a fajta izgalmat át tudja-e majd adni, amit a könyv tudott.

A sok egyéb előnyös tulajdonsága mellett ezért is ruháztam be egy Kindle-be. Senki nem tudja, hogy épp mit olvasok.

Hű ez a moziban nézzük majd a Fifty-t érdekes élmény lesz, főleg majd látni a nézőközönség összetételét/reakcióját. :DD

Hát ezen már én is elgondolkoztam, hogy mikor kijön, akkor hogy is lesz ez a mozis dolog :) Mármint mikor ott állok a mozinál akkor a pénztáros/többi sorbanálló/jegykezelő stb. nem fogják-e azt gondolni, hogy "na ez is bemegy egy kis pornót nézni". Mert nagyon sok embernek már most is ez a véleménye... Bár azt hiszem nem fog érdekelni, mert már alig várom, hogy lássam:D
Az olvasásról meg... én sem mertem volna könyvben olvasni nyilvánosan... Szóval éljenek az okostelefonok és az e-könyvek :)

Sziasztok!
Én mindhárom részt olvastam buszon, metrón, villamoson. Sőt olyan élményem is volt, hogy a mellettem ülő idősebb hölgy beleolvasott a könyvembe, hát utána igen csak elkerekedtek a szemei szegénykémnek. :) Gondoltam az ő baja, minek olvas bele mások könyvébe :) :) :) Az alkonyatos könyvek kapcsán már megszoktam a sok kritikát (már megint ezt a vámpíros hülyeséget olvasod című beszólások és egyebek), így engem már nem érdekel, ki mit mondd arról, hogy hol és mit olvasok.
A moziban viszont tényleg érdekes lesz... de állok elébe :)

Megjegyzés küldése